Industrieel wonen? Alles over deze mooie woonstijl

Industrieel wonen? Alles over deze mooie woonstijl

 

Wat kun je lezen in dit blog?

 

Industrieel wonen

Niet alleen je woonkamer kan je industrieel en stoer inrichten met design meubels waar staal en hout de kenmerken zijn! Wat dacht je van je keuken of slaapkamer: industrieel wonen stopt niet in je woonkamer. Een industriële look kan je eigenlijk in elke kamer in je huis kwijt. Stoer, ruw en robuust tegelijk, industrieel wonen is hip en trendy.

 


Typisch industrieel wonen

Typisch industrieel wonen doe je in een oude fabriek, school of loft. Hoge ruwe plafonds, enorm grote raampartijen, betonnen muren en oud staal. Het sleutelwoord voor industrieel wonen is: stoer maar zonder dat het koud of kil wordt.

Toch is het niet per se nodig om in een oud fabrieksgebouw te wonen om je woning industrieel in te kunnen richten, en er dus stoer en ruw uit te laten zien. Robuuste items en onafgewerkte materialen vormen de basis als je industrieel wonen zou moeten omschrijven, en dat kun je in eigenlijk elke woning en in elke kamer toepassen. Industrieel wonen verandert ook door de jaren heen. Waar het eerst altijd rauw en ruw moest zijn, zie je tegenwoordig dat industrieel ook wat eleganter wordt. Nog steeds stoer maar iets minder rauw in vergelijking met de beginjaren van de industriële trend.

 


Ruimtelijk en vintage: industrieel gaat voor groot

Industrieel wonen is vaak gebaseerd op ruimtelijk en vintage. Weinig spullen in een grote ruimte. Maar als je slechts een kleine kamer, zoals bijvoorbeeld je badkamer, in de industriële woonstijl wil meenemen, moet je creatief denken en anders omspringen met de beschikbare ruimte.

Zeker in een kleine ruimte of kamer is het aan te raden om, wanneer je voor industrieel wilt gaan,  een of twee echte eyecatchers te kiezen en zeker niet de hele beschikbare ruimte vol te zetten met industrieel design.

Industrieel wonen is, zonder twijfel, ook een kwestie van veel weglaten en keuzes maken. Je kan namelijk niet elk afzonderlijk onderdeel van de industrieel wonen trend letterlijk meenemen in je inrichting. En je kan natuurlijk stap voor stap je woning steeds mooier inrichten met industrieel design tot je uiteindelijk alles wat je van de stijl mee wil pikken in je woning hebt.

Wil je meer lezen over industrieel interieur? Lees dan de blog: Industrieel interieur!

 Industrieel slapen: stoer maar toch ook zacht

Is je slaapkamer toe aan wat vernieuwing of een opfrisbeurt, en is de industriële stijl iets wat je wil gaan toepassen? Kijk dan eerst eens naar de mogelijkheden die je slaapkamer je biedt zonder direct alles nieuw aan te gaan schaffen.

Maak zoveel mogelijk ruimte vrij en zorg dat je een ruimtelijk gevoel creëert door bijvoorbeeld een muur of wand helemaal leeg te laten: haal dus schilderijen, posters of wat je ook hebt hangen weg, en haal ook eens alle tierelantijntjes en rommeltjes weg uit je vensterbank.

Een uiterst simpele industrieel wonen update voor je slaapkamer is een mooie nieuwe lamp. Zeker studiolampen doen het heel erg goed in de slaapkamer omdat ze zacht en warm licht geven. Een nieuwe vloerlamp of staande lamp voor naast je bed is natuurlijk ook altijd een optie.

De industrieel wonen stijl doortrekken naar de slaapkamer kan ook prima met een nachtkastje. Een nachtkastje is altijd fijn voor je boek, telefoon met oplader en glas water, maar naast je mooie design bed staat zo’n wit iel kastje van de Zweedse meubelgigant toch natuurlijk wat vreemd. Je hebt dus eigenlijk een stevig nachtkastje nodig.

Daar zit je met een industrieel nachtkastje precies goed. Daarnaast is het altijd leuk om te kiezen voor grof gebreide stoffen, zoals een plaid of deken. De beste kleuren zijn pasteltinten, en zeker grijs doet het ook altijd erg goed.

 


Industriële keuken

Wil je jouw keuken laten aansluiten bij de rest van je huis in een industriële stijl? Industrieel wonen is bij uitstek iets wat ook in de keuken kan. Hang je pannen aan een rek, metaal doet het namelijk altijd erg goed, en zorg ook voor extra werkruimte met een mooie bartafel.

 


Landelijk wonen

Een industrieel interieur lijkt soms ook wat op de landelijke stijl. Beide stijlen houden wel van stevige tafels en stoelen en laten zich dan ook prima samenvoegen. Heb je al een landelijke stijl in huis, dan kun je met wat kleine aanpassingen prima overstappen naar een industriële stijl. De landelijke stijl heeft wat meer warmte en gezelligheid in zich en dat gaat prima samen met de strakke en minimalistische stijl die je in industriële woningen vindt. Ook worden leegtes, die in de industriële stijl heel normaal zijn, veel meer opgevuld in een landelijke aankleding. Toch gaat ook dat mooi samen: er ontstaat een mooie balans tussen de twee stijlen.

 


Industrieel erfgoed

Niet iedereen kan in een oude fabriek of loft wonen maar er worden in Nederland steeds vaker oude en leegstaande fabrieken omgebouwd tot echt industriële lofts en woningen. Daar vind je de basis van de industrieel wonen trend op zijn aller puurst. Een leuk voorbeeld zijn de fabrieken van Philips in Eindhoven. In de grote witte gebouwen langs het spoor, werden jarenlang radio’s en lampen gemaakt. Nu wonen er gezinnen in lofts: industrieel wonen zoals het bedoeld is, met hoge plafonds, ruwe houten balken en staal. Gelukkig kun je deze mooie stijl zelf een beetje meenemen in je meubels wanneer je op zoek bent naar een upgrade van je interieur.

Bekijk hier ons overzicht van de beste meubels voor industrieel wonen!

 Industrieel

Laat een comment achter

Let op: comments worden eerst goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.